Fanmuziek

Die officiële anthems bij eindtoernooien (klik hier voor EK en hier voor WK) zijn natuurlijk leuk, maar zelden spraakmakend. Soms spelen de media een rol in het pluggen van een lied. In 2021 werd bijvoorbeeld iedere avond bij de NOS ‘The Moment’ van Remme gedraaid. Het pluggen door de media is een fenomeen dat we vooral bij de Tour de France en de Olympische Spelen veel zien. Wat wel uniek is bij het voetbal, is de fanmuziek die zorgt voor de verbondenheid onder de fans.

Opvallend is dat – in tegenstelling tot de landenteams – in clubvoetbal vrijwel alle officiële clubliederen ook stadionliederen zijn. In De Kuip wordt “Hand in hand” veel gezongen, vlakbij op Het Kasteel schalt “SP-AR-TA” uit de kelen van de supporters, bij Willem II zingen supporters iedere week trouw “Hup Willem II stoere kerels” en bij Ajax hoor je gedurende de wedstrijd vaak “Rood en wit wórdt kampioen”. Allemaal officiële clubliederen die het niet alleen goed doen op recepties of in montages van leuke filmpjes, maar ook worden omarmd door fans.

Top-5 Nederlandse fanmuziek

Fanmuziek is ook bij nationale ploegen ruimschoots aanwezig. Natuurlijk wordt er graag gezongen op bestaande melodieën (vooral populair: Seven Nations Army), maar er is ook genoeg eigen muziek. Kijkend naar het Verenigd Koninkrijk genoten we in 2016 van Will Grigg’s on Fire en in 2018 van Three Lions (Football’s Coming Home) (de versie uit 1996 werd in 2018 opnieuw uitgebracht). Op basis van hitnoteringen is dit de top 5 fanmuziek in Nederland:

1 Johan & de Groothandel – As Dick me hullep nodig heb (1994)

2. Wolter Kroes – Viva Hollandia (2008)

3. André van Duin – Nederland die heeft de bal (1980)

4. André Hazes – Wij houden van Oranje 1988 (In 2006 opnieuw uitgegeven met Ali B.)

5. Holland – Aanvallen (1988)

Top-5 fanmuziek van 2021 (EK)

1. Donnie ft. Frans Duijts – Leeuwendans
(Donnie en Frans Duijts maakten een cover van hun succesnummer ‘Frans Duits‘)

2. Snollebollekes – Oranje Kampioen
(Na een oranjeversie van ‘Vrouwkes’ heeft Snollebollekes nu speciaal voor Jumbo een oranjeversie van ‘Links Rechts’ gemaakt, en dat is niet gek als je je deze beelden nog herinnert van het vrouwen EK)

3. John de Bever – Laat ze beven
(Wederom een cover van een eigen nummer. Dit keer hertaalde John de Bever zijn ‘Ik ga leven‘ uit 2005.)

4. Meindert Talma – Hee Frenkie de Jong
(Eindelijk een origineel nummer, een prachtige ode aan onze beste speler.)

5. André Hazes – Wij Zijn Oranje
(Wederom een reclamemuziekje, dit keer van Kruidvat.)

Nieuwe muziek in 2022

Robbie Williams kreeg zijn fans op zijn dak toen werd aangekondigd dat hij zou optreden en Rob Stewart zei doodleuk dat hij liever principes had dan een paar miljoen. Na de controverse van de Jumbo durfde vrijwel niemand meer (bijv. Kris Kross Amsterdam kondigde hier aan dat er ‘iets’ kwam, maar er kwam niets) en dus gaat het WK 2022 de boeken in als hét toernooi waar amper fanmuziek kwam. Laat ik alle B-artiesten maar onvermeld laten, alleen het officiële KNVB-nummer drop ik hier:

Het échte fanverhaal zijn natuurlijk de nepsupporters of de Britse variant van It’s Coming Home for Christmas. Mooi was dat doen Noppert een goede eerste wedstrijd keepte, er direct een fanlied kwam.