Top-5 officiële WK-anthems

(Voor de officiële EK-anthems ga hierheen, voor de fanmuziek ga hierheen.)

Ieder WK heeft een eigen anthem. Sinds 1962 althans, hoewel FIFA ze pas sinds 1990 officieel toewijst. Tegenwoordig loopt het een beetje de spuigaten uit. Bij het WK 2022 zijn er nu al 10 (!) officiële nummers. Tegenwoordig wordt dat uitgemolken met cd’s en concerten en worden meerdere taalgebieden bediend. Er zijn zelfs 4 (!) officiële sponsoranthems. Dat u weet waar de FIFA allemaal druk mee is…

Waar voldoet een goed anthem nou aan? Het moet direct aanspreken, verbindend zijn, een lekkere track om in een vol stadion te draaien én een fijn nummer voor redacties om hoogtepunten onder te monteren. Vaak is een grote artiest de afzender. Heel vaak snijdt het geen hout, bijvoorbeeld omdat te opzichtig de vinkjes worden afgevinkt, maar dan biedt fanmuziek altijd uitkomst. Soms gaat het wel goed, en daarom hieronder een top-5. Onderaan vind je de track van 2022!

1. Shakira – Waka Waka (2010)

#sorrynosorry, dit blijkt dus niet het ‘official anthem’ te zijn, maar de ‘official song’. Dit is het ‘official anthem’ van 2010 en dit het official sponsoranthem van Coca Cola uit dat jaar. Allemaal prima, maar kan natuurlijk niet op tegen Shakira en laten we hier ook niet té puristisch doen. Iedereen die Shakira hoort, wordt teruggegooid naar dat WK in Zuid-Afrika. De tekst is spot-on en wij werden natuurlijk geholpen door onze goede prestaties daar. Het staat in ons collectieve geheugen. En we zijn niet alleen, getuige de 3,2 miljard views. Of zou dat voor Shakira’s heupen zijn?


2. Ricky Martin – The Cup of Life (1998)

Okay, het hielp ook in 1998 wel dat Nederland een goed toernooi speelde, maar goed toernooi of niet: deze track is een regelrechte oorwurm. Een echte meezinger waarbij iedereen die het één keer heeft gehoord, het refrein direct kan dromen. En ja, weer ingezongen door een grote artiest. Voetballiefhebbers kennen ongetwijfeld ook nog deze knaller uit dat jaar.


3. Lonnie Donegan – World Cup Willie (1966)

We gaan even wat meer de obscuriteit in. Willie was in 1966 de mascotte tijdens het WK en Engeland, gastheer, besloot daar een nummer omheen te laten maken door Lonnie Donegan. Waarom het nummer zo goed is, is dat het appelleert aan Engeland: gastheer én winnaar. Vooruit, vandaag zouden we ‘m als een tikkeltje ouderwets beoordelen, maar ach… Ik moet bij dit nummer altijd denken aan Football’s Coming Home, de supportersanthem van de Britten.


4. Ennio Morricone – El Mundial (1978)

Shit is real! Vangelis zou in 2002 een WK-track componeren en was al bekend vanwege Chariots of Fire tijdens de Olympische Spelen, maar Morricone was de eerste echte componist met een eigen WK-anthem. Met zo’n naam maakt het niet uit hoe het klinkt, toch?


5. JLO + Pitbull – We Are One (2014)

In 2014 waren er zeven (!) officiële nummers, waaronder zelfs een officieel mascottelied en een Spaanse versie van de promotie-anthem van Coca Cola. Goed, we weten intussen dat FIFA van centjes houdt. Deze track van Jennifer Lopez en Pitbull sprak aan omdat het goede vibes heeft én past bij de Braziliaanse samba!

2022

Whuuut? Geen nummer in 2022? Nou, er zijn wel anthems in 2022, maar het houdt nog niet echt over. Tien officiële soundtracks zijn er, maar wie niet kiest verliest: niks blijft hangen. Saillant is dat sponsors en artiesten erg voorzichtig willen zijn tijdens dit toernooi (lees hier over boze fans van Robbie Williams of hier over veel supermarkten die afzien van sponsoring), maar dat er vier (!) official sponsoranthems zijn. BTS maakte er eentje voor Hyuandai, Lil Baby voor Budweiser, Danna Paola, Felukah & Tamtam voor Coca Cola en MC Kekel voor Adidas. Aan de views te zien, stuk voor stuk aansprekende samenwerkingen… Ongetwijfeld een geste van de organisatie naar de sponsoren, die natuurlijk moeite hebben met het controversiële WK. (Wat moet Budweiser denken van een land waar niet mag worden gedronken?)

Opvallend is dat deze artiesten geen oog hebben voor geopolitieke gevoeligheid: past een sample van ‘Everybody Wants to Rule the World’ of ‘A Kind of Magic’ wel bij dit event in deze tijdsgeest? En is de zin “We gonna touch the sky, before the day we die” in de BTS-track wel zo goed gekozen? Ik heb daar mijn bedenkingen bij. “Geld doet ertoe bij de FIFA” zei onze bondscoach eerder.

Van de zes overige officiële nummers, is er één als eerste uitgebracht. U bent de weg kwijt? Ik ook. Maar goed, hier is ‘ie. En eerlijk is eerlijk… hij is best fijn! Dit nummer, net als de rest, gaat vooral over hoe mooi Qatar en het voetbal is. Pure sportswashing, maar ach, als dat het ergste was dit WK…

En niet vergeten: voor de fanmuziek uit 2022 ga je hierheen!