Tour de France

Wist je dat er een officieel anthem is van de Tour de France? Waarschijnlijk niet, want het is nauwelijks bekend. Het is dan ook niet erg spraakmakend:

Fans hebben toch een weg gevonden naar Tour-muziek, namelijk door liedjes te omarmen die door media worden gebruikt, die op hun beurt ongetwijfeld ook niet uit de voeten konden met de officiële muziek. Meest in het oog springend is de finishtune van Radio Tour de France: Tarantuella van Rein van den Broek: 

Ook de algemene tune van Radio Tour de France, Trumpet Cross, die NPO Radio 1 al bijna veertig jaar (!) gebruikt, is van de hand van Rein van den Broek:

Echte wielerfans sluiten graag een zomerse touravond af met een glaasje rood, een kaasje en op de achtergrond de NOS Avondetappe. Daar hoor je de klanken van Dalida’s Buenas Noches, of voor de meer recente kijkers: Tour de France van Ellen ten Damme:

.

In 2022 werd Ellen ten Damme als slotlied bij de Avondetappe ingeruild voor Barbara Pravi met het nummer Voilá, haar Songfestival-inzending van 2021.

We zien dat de media, in dit geval erg prominent de NOS, inspringen op het gat dat de organisatie laat liggen. Zo heeft muziek een onmisbare rol binnen het evenement, zonder dat de organisatie daar iets aan bijdraagt. Popmuzikanten die Tour de France-muziek naar de hitlijsten brachten, waren in 1983 de mannen van Kraftwerk met hun nummer Tour de France: