19 maanden COVID-19 in 19 liedjes

Ineens kwam de wereld tot stilstand. Begin 2020 werd pijnlijk duidelijk dat corona meer is dan enkel een Mexicaanse pilsener, dat een virus meer is dan een probleem met je computer en mondkapjes niet alleen in Azië worden gedragen. De coronatijd was een periode van onzekerheid en van mensen die veel tijd te besteden hadden. Vaker dan ooit tevoren bereikten onderzoeksresultaten het nieuws, waar door velen op geheel eigen wijze mee werd omgegaan. Mats vond niet zozeer het onderzoek naar geluk in lockdown, naar vaccinaties of bijwerkingen van het virus interessant; hij veerde op toen hij een internationale studie las over muziek in de lockdown. Wat gebeurde er? Meer mensen luisterden muziek en meer mensen hechtten er waarde aan. Muziek delen en het bezingen van lockdown-ervaringen gaf een gevoel van samenzijn. Opvallend was dat de een zijn heil zocht in opzwepende muziek; de ander juist in droevige muziek. Ook op muzikaal gebied werd de samenleving in tweeën gesplitst, net als op veel andere fronten. 

Mats kon zich wel vinden in de onderzoeksbevindingen. Hij wist uit eigen ervaring dat muziek tijdens de pandemie zorgde voor verbinding, hoop en duiding. Hij stofte zelf dan ook regelmatig zijn akoestische gitaar of platenspeler af voor de nodige afleiding. 19 pareltjes uit Mats’ platenkast vormden de leidraad van 19 stukjes proza die hij schreef in 19 maanden pandemie. 19 maanden nadat COVID-19 officieel als pandemie was erkend in Nederland, deelde Mats in oktober 2021 19 verhalen over 19 maanden COVID-19 in 19 liedjes:

Willeke Alberti – Samen Zijn (1987) – luister hier

En lees hier het bijpassende verhaal o.a. over cultuurkotsers, de tabaks-, reis- en goklobby, het Formule 1-hobbyprojectje, kortetermijnpolitici en virusontkenners.

Arctic Monkeys – This House Is A Circus (2007) – luister hier

En lees hier het bijpassende verhaal o.a. over huisjespimpers, coronacharlatans, wokebrigade, covidprofiteurs en het prullenpakhuis.

Backstreet Boys – Show Me The Meaning Of Being Lonely (1999) – luister hier

En lees hier het bijpassende verhaal o.a. over winkelmandobsessie, bloemetjesschoenminister, hamsterschaamte, een coronaboodschapper en het Irma Sluis-effect.

Blondie – Hanging On The Telephone (1978) – luister hier

En lees hier het bijpassende verhaal o.a. over applolbroeken, thuisonderwijs, polderpsychologie, donaldducken en videoconferentiediscipline.

The Clash – White Riot (1977) – luister hier

En lees hier het bijpassende verhaal o.a. over avondklokrellen, testsstraten, plunderingen, ic-beddendruk en de ‘hockeyvader des vaderlands’.

David Bowie – Heroes (1977) – luister hier

En lees hier het bijpassende verhaal o.a. over deugmensen, damschreeuwers, de sponsorboycot, conservatieve gezondheidsproleten en b-influencers.

Doe Maar – Nachtzuster (1983) – luister hier

En lees hier het bijpassende verhaal o.a. over complotwappies, thuiswerkplicht, coronanationalisme, bierviltjesvirologen en ‘The Summer of Love’.

Gloria Gaynor – I Will Survive (1978) – luister hier

En lees hier het bijpassende verhaal o.a. over clichémarathons, de fictieve vrijheidskaart, toetsenbordridders, trollenfabrieken en de boreale bloemenlegger.

Gerry & the Pacemakers – You’ll Never Walk Alone (1963) – luister hier

En lees hier het bijpassende verhaal o.a. over de Op1-rodewijndrinker, trendwatchterreur, boekenplankfascisten, het aerosolenbetoog en nieuwrechts conservatisme.

Goldband – De Langste Nacht (2021) – luister hier

En lees hier het bijpassende verhaal o.a. over vaccinatiebereidheid, prikpropaganda, flitshandelaren, handophouders en ‘Dansen met Janssen’. 

Kraftwerk – Computer Love (1981) – luister hier

En lees hier het bijpassende verhaal o.a. over videobellen, zoomborrels, noodpakketten, psychologische lockdowneffecten en ‘samen tegen corona’-reclamespots.

Master KG ft. Nomcebo – Jerusalema (2019) – luister hier

En lees hier het bijpassende verhaal o.a. over niesschaamte, ontwijkstress, blokjesverjaardagen, de mondkapjesplicht en prettesters.

MC Hammer – U Can’t Touch This (1990) – luister hier

En lees hier het bijpassende verhaal o.a. over massahysterie, covidbaby’s, onze economiepremier, de panieksamenleving en Tweede Wereldoorlog-gevangeniskostuums.

Morrissey – Spent The Day In Bed (2017) – luister hier

En lees hier het bijpassende verhaal o.a. over covidkapsel, zwarte kapsalons, lockdownkilo’s, coronascheidingen en alcoholische contactmomenten.

The Police – Don’t Stand So Close To Me (1980) luister hier

En lees hier het bijpassende verhaal o.a. over afstandkletsen, knuffelmaatjes, plaskettingen, anderhalvemetersamenleving en raamvisite.

Red Zebra – I Can’t Live in a Living Room (1980) – luister hier

En lees hier het bijpassende verhaal o.a. over de anderhalvelitersamenleving, coroma, lockdownparty’s, coronahandhaving en het nieuwe (ab)normaal.

The Rolling Stones – Living In A Ghost Town (2020) – luister hier

En lees hier het bijpassende verhaal o.a. over thuisbezorgdmaffia, het bron- en contactonderzoek, horecasteuners, de corona-app en code oranje.

The Scene – Iedereen is van de wereld (1990) – luister hier

En lees hier het bijpassende verhaal o.a. over krokettenvluchten, vouchervakanties, grachtenpandbewoners, de peilingminister en festivalloosheid.

The Strokes – Bad Decisions (2020) – luister hier

En lees hier het bijpassende verhaal o.a. over lockdownpopulisten, marathondebatten, de coronabonus, socialmediaopruiers en actieve herinneringen.

Nog eens 19 liedjes over COVID-19

Om maar aan te geven dat de lijst niet uitputtend is, nog eens negentien typische coronaliedjes, maar nu zonder leuk verhaaltje erbij:

Akon ft. Styles P. – Locked Up (2004). Had ook ‘Lonely’ kunnen zijn van Akon. Hij twitterde tijdens de eerste golf dat de streams van deze nummers “door het plafond gingen”. 

Balthazar – Fever (2018). Je vraagt je wel eens af of liedjes, in dit geval over koorts, wel zo geschikt zijn voor een breed publiek. De funky baspartij van deze Belgische band en de ontlading die volgt na de intro, zorgt vanzelf voor koortsachtige hitte bij de luisteraar.

Bee Gees – Stayin’ Alive (1977). In de categorie ‘I Will Survive’. Mensen die de pandemie vergeleken met oorlog kregen te horen: je hoeft alleen maar stil te zitten en te blijven leven.

The Blessed Madonna ft. Fred Again – Marea (We’ve Lost Dancing) (2021). Vermoedelijk de meest populaire ‘post pandemic-song’ in de hitlijsten. “This year we’ve had to lose / Our space, we’ve lost / We’ve lost dancing” is de beschouwende boodschap.

Brandy – Sittin’ Up in My Room (1995). Knipoogde tijdens de pandemie dat dit nummer over quarantaine gaat. Was natuurlijk niet het geval, maar we zaten wel buitengewoon vaak in onze kamers.

De Dijk – Goed je weer te zien (2021). Eén van de betere ‘post pandemic-songs’. Zie het voor je: een overvolle kroeg waarin mensen dit nummer meelallen en met betraande ogen naar elkaar kijken.

Pieter Goemans – Aan de Amsterdamse grachten (1949). Werd door wat rijkelui bezongen vanuit hun dure grachtenpandjes, zogenaamd om de zorgmedewerkers te steunen.

HAIM – I Know Alone (2020). Gaat over een periode waarin één van de zusjes zich heel eenzaam voelde. Werd akelig actueel toen kort daarna iedereen zich eenzaam voelde.

Joy Division – Isolation (1980). Quarantaine, isolatie, eenzaamheid… We waren gebrek aan contact niet gewend. En zo begrepen we een klein beetje beter waar de depressieve Ian Curtis mee worstelde.

Noah Lindquist – Wear a Mask (2020). “Wear a mask! Is this really much to ask?”, dat zingen de theepot en de kandelaar in een parodie op ‘Be Our Guest’ van Disneys Beauty and the Beast.

Bruno Mars – The Lazy Song (2010). In de stressvolle maatschappij moesten we ineens verplicht heel lui worden. En dat beviel soms best goed.

The Police – So Lonely (1978). Behoeft weinig uitleg. Ga maar na: alleenstaanden die op zichzelf woonden, mochten strikt genomen anderhalf jaar lang niemand aanraken. 

Queen – The Show Must Go On (1991). Had ook ‘I Want To Break Free’ kunnen zijn. Clubbend Nederland zat de hele pandemie in de wachtstand. 

Jett Rebel – Behave (2021). Jelte hierover: “Een nummer dat alleen maar over blijdschap en vriendschap gaat. Ik denk dat muziek niet genoeg benut is, in deze tijd, om mensen wat steun te bieden.”

R.E.M. – It’s The End Of The World (1987). Al in de jaren tachtig maakte Michael Stipe zich zorgen over grote maatschappelijke thema’s. Daar past deze pandemie naadloos bij.

Stardust – Music Sounds Better With You (1998). Gebruikt door TivoliVredenburg in een postercampagne tijdens de lockdown. Er waren geen concerten en zonder elkaar is muziek net effe minder leuk.

twenty one pilots – Level of Concern (2020). Songtekst: “Wonderin’ would you be my little quarantine?”. De opbrengst ging naar een goed doel dat de muziekindustrie steunde tijdens de coronacrisis.

Danny Vera – Rollercoaster (2019). Voor sommigen was de tijd saai, voor anderen (zorgmedewerkers of nabestaanden) een ware achtbaan. Dit troostende nummer kwam spontaan op één in de Top 2000.

Vengaboys – Boom Boom Boom Boom (1996). Aan quarantainebaby’s geen gebrek. Want ja, wat doe je als je je verveelt? Vengaboys werden 25 jaar na dato weer actueel.