Morrissey – Spent the Day in Bed (2017)

Tijdens iedere zakelijke zoomvergadering belde wel iemand in vanuit zijn of haar bedstee. Sommigen bekenden kleur (vaak verbannen door de partner die nou eenmaal een betere baan had), anderen belden zonder camera en zeiden dan dat de WiFi brak was. Onder het excuus ‘corona’ was alles goed. Net als de kapper een paar maanden links laten liggen. 

‘Spent the day in bed…’ was in 2017 de eerste tweet van ex-Smiths voorman Morrissey. Later bleek dat hij hiermee zijn nieuwe gelijknamige single aankondigde. Het catchy nummer vertelt waarom het helemaal niet verkeerd is, zo’n dagje in bed: “Stop watching the news because the news contrives to frighten you”. Dat was drie jaar later, tijdens de pandemie, sowieso een wijs idee, want het volgen van het nieuws was zo’n beetje het meest deprimerende wat je jezelf kon aandoen.

Voor Ferd Grapperhaus, die zelf bepaalde wanneer hij welke regels naleefde, was het met zijn vleespet niet echt een issue, voor Mark Rutte wél: zijn kapsel. Want hij kon het niet vaak genoeg herhalen tijdens zijn persconferenties: de lockdown geldt ook voor kapsalons en nagelstudio’s. Nu vroeg Mats zich steeds vaker af hoeveel mensen daadwerkelijk niet zonder een nagelstudio kunnen, maar je bent premier van alle Nederlanders of je bent het niet. 

Dat de kappers dicht bleven was wel een dingetje. Op straat zag je dat iedereen er steeds onverzorgder uit ging zien. Zo ook Mats, die corona aangreep om dagenlang niet te douchen en het huis niet uit te komen. Zijn verzetje was iedere dag Morrissey te coveren op zijn akoestische gitaar: ‘Spent the Day in Bed’, meestal ook vanuit zijn bed gespeeld. De meesten gaven net als Mats de voorkeur aan het uitstellen van de knipbeurt, terwijl anderen hun familie lieten knippen, met alle desastreuze gevolgen van dien. Er waren ook nog ijdeltuiten zoals minister De Jonge, die zijn vrouw liet knippen met de kapper als adviseur via een videoverbinding. In zijn geval moest dat natuurlijk wel direct op sociale media gedeeld worden; niet dat de Nederlander ging denken dat hij stiekem naar een illegale kapper ging… Mats had ondertussen een ander idee. Hij sorteerde vast voor op zijn ontslag en startte een zwarte (lees: illegale) kapsalon. Hij trok veel klandizie. Vooral profvoetballers en influencers. Ja, er was een run op illegale kappers, Mats moest zichzelf af en toe in zijn arm knijpen in deze tijd of het allemaal wel echt gebeurde… wat een armoe!

Rutte bleef desalniettemin met een ongeknipt kapsel rondlopen. Was ongetwijfeld een tip van zijn spindoctor omdat hij zich zo op één voet plaatste met de normale Nederlander. Het was een truc van Gertjan Verbeek, die een blauwe maandag bij Feyenoord werkte en eigenlijk continu in zwaar weer zat. Als het tijdens de wedstrijd regende, begonnen de volgevreten vedetten op het veld te klagen over de regen en dan ging Gertjan niet lekker droog in de dug-out zitten, maar voor de dug-out staan waar hij ook natregende. Zo van: ik ben één met jullie, ik lijd ook. Precies om die reden was Gertjan Verbeek, ondanks waardeloze prestaties, zo geliefd onder de supporters. Daarvoor deed Rutte het dus, voor de liefde van de kiezers. Gertjan Verbeek zou de crisis nooit te boven komen en werd snel ontslagen, laat dat een waarschuwing zijn voor Rutte.

Het uiterlijk had wel meer te lijden. De coronakilo’s vlogen eraan bij Mats en veel andere Nederlanders. In principe was er meer tijd dan ooit om te bewegen en te sporten, maar veel zielenpieten zaten enkel hun duim blauw te twitteren en Arie Boomsma na te papegaaien dat ze niets konden doen omdat de sportscholen en sportverenigingen dicht waren, waarbij de linkerhand ondertussen in een zak chips hing. Als de coronacrisis iets duidelijk maakte, was het wel dat er twee soorten mensen zijn: mensen die zichzelf extreem zielig vinden (en dat heel vaak roepen) en mensen die er het beste van maken. Dat zag je bij restauranthouders (de een ging wekenlang dicht en klaagde op Facebook dat hij het zo zwaar heeft; de ander ging over op maaltijdbezorging) maar ook bij de normale burgers. De een ging lekker sporten en genoot van de extra vrije tijd, de ander liep te klagen met in de ene hand een frikadel en in de andere hand een blik Schultenbräu. 

Mats’ vriendje Goof werkte bij een biermerk met van die beugelflessen (#nospon). Goof zei dat in de eerste twee lockdownweken de omzet steeg omdat mensen hele avonden thuis zaten te drinken. Ze hoefden immers toch niet naar kantoor of college. Daarna kwam het besef dat dat ook niet echt zaligmakend was en gingen Nederlanders ineens minder alcohol drinken. Grote marges konden ze niet maken want de kroegen en restaurants waren dicht en festivals gingen niet door. Dat Rutte later tijdens een persconferentie nadrukkelijk sprak over alcoholische contactmomenten (“Mien die op de verjaardag haar moeder knuffelt na een paar wijntjes”) en er een alcoholklok in ging (“na 20:00 uur geen alcoholverkoop meer”), droeg niet bij aan de winst van de biermerken. Goof ging een deel van zijn huis verhuren, hij vreesde net als Mats voor zijn baan, en zag dat er binnen een paar uur een handvol wanhopige mannen op de stoep stonden. Allemaal in een coronascheiding beland (hele dagen samen doorbrengen, welk huwelijk is daarop ingericht?) en allemaal smeekten ze of ze zijn huis zo snel mogelijk in mochten. Geld speelde geen rol. Goed nieuws voor Goof, hoefde hij geen illegale kapper te worden.

Mats sprak Goof tweewekelijks bij de bakker (Goof bestelt altijd één worstenbroodje en gaat dan de halve dag zitten kletsen tegen iedere klant die er geen behoefte aan heeft) en daar kwam alles samen. Goofs relatie was niets meer dan twee mensen die toevallig onder een dak leven, geaccepteerd dat het leven zo ook zal eindigen. Hij zag zijn coronakapsel en zijn coronakilo’s als de ultieme middelvinger naar zijn vrouw. Altijd moest hij haar strakke regime volgen, terwijl hij bij gebrek aan intimiteit toch geen fraai uiterlijk meer hoefde te hebben. Hij vertelde Mats dat zij zijn afspraken maakte bij de kapper en dat zij smerig gezond eten klaar had staan als hij uit werk kwam, maar nu kon hij eindelijk die afspraak bij de kapper negeren en de hele dag tijdens het thuiswerken pizza’s in de oven gooien. Goof had zijn extra vrije tijd tevens gebruikt om zich te verdiepen in het aanmaken van een Twitteraccount. Hij was gaan reageren op posts van minister De Jonge. “IJdeltuit” schreef hij onder al zijn posts, soms met en soms zonder uitroepteken. Alleen de post van Hugo over de kapper-op-afstand kon op een welverdiende vind-ik-leuk van Goof rekenen.

Dit is een bijdrage van Mats. Lees alles over covidmuziek op deze plek: 19 maanden COVID-19 in 19 liedjes.